Интернет на нещата или Иновациите на нещата – от кое всъщност се интересуват потребителите?

Да, всички ние сме чували за Интернет на нещата. Дори някои от нас не знаят какво означава това, а след като някой ни обясни…се чудим защо всички говорят за това. Не е ли това просто едно клише, което използваме за обяснение на новостите в нашето ежедневие? Защо именно Интернет на нещата е толкова популярна тема, а не Иновациите на нещата? Интернет на нещата означава свързаност на различни устройства или съвсем обикновени предмети към интернет. Да, има доста такива предмети, вече свързани с интернет…, но какво е изключителното тук всъщност? Ние живеем в ерата на интернет и е абсолютно нормално повечето предмети, които използваме да са свързани с интернет…така те ще са свързани и с нас все пак.  Особено ако сме свързани директно или индиректно с интернет по 12 часа на ден, какъвто е случаят на повечето от нас.

За много хора, Интернет на нещата е свързан с иновативност и новаторство. Той се отнася към света, в който живеем, към непознатите до момента възможности и носи добавена стойност. Той създава нови нужди, несъществували досега. Той задоволява и зависимостта ни към интернет свързаността… пренасяйки тази (не)полза в ежедневието ни, във всяка наша минута, във всички предмети от обкръжението ни.

Но колко от нас наистина искат да използват интернет за всички свои дейности? Да, бихме искали да използваме нови и умни технологии, да откриваме и добавяме нови характеристики на старите ни неща, да увеличим продуктивността им, да добавим стойност и да ги направим по-полезни за нас. И тъй като животът и средата, в която живеем непрекъснато се променят как изобщо има нещо, което не е иновативно? И точно тук е дилемата.

 

Дали всъщност хората са ентусиазирани и запалени по Интернет на нещата заради интернет характеристиката на тези неща или по-скоро заради тяхната новост и иновативност?

И въпросът е – Интернет на нещата ли е темата, която всъщност интересува потребителите или Иновациите на нещата?

Иновациите също се приемат за едно голямо клише, празна дума, която се използва толкова често, че е загубила смисъла си. И това не е заради самите иновации, а заради толкова честата употреба на това понятие в смисъла му на силен инструмент да продава и да привлича потребителския интерес. И какво всъщност са иновациите, се превръща във въпрос с висока трудност.

Ясно е, че иновациите са свързани с промяна, знание, нови идеи, подобрение на съществуващото състояние, прогрес, ефективност, задоволяване на нужди. Но и много други концепции са също свързани с тези понятия, като например образованието, технологиите, науката като цяло. Изучавайки съществуващите дефиниции и не вярвайки в дефинициите, поне що се отнася до иновациите, ще направя обобщението:

Иновациите са дейност с конкретна цел, целят да намерят незадоволени нужди или да създадат нови такива като предложат полезни решения за тези нужди, подобрявайки текущото състояние по един икономически изгоден начин.

Разшифровайки тази дълга дефиниция, става ясно, че иновацията:

  • е нещо ново (сравнително ново или абсолютно ново)
  • открива или създава нужди;
  • удовлетворява нужди;
  • подобрява текущото състояние;
  • носи добавена стойност;
  • може да се възпроизвежда и повтаря;
  • производството й е икономически разумно;
  • направена е нарочно, а не просто спонтанно;
  • резултат е от систематични действия и експерименти;
  • има положителна обратна връзка от потребителите;
  • има практично и търговско приложение.

 

От всичко казано до тук, става ясно, че важните характеристики за потребителите, когато става въпрос за Интернет на нещата, по-скоро отговарят на концепцията за Иновациите за нещата. Тъй като, ако се опитваме да извлечем реалните характеристики на Интернет на нещата, те биха били:

  • винаги свързани с интернет;
  • използване на умни и интелигентни устройства;
  • Разчитане на цифровата интелигентност;
  • Създаване на нови данни.

И всъщност тези характеристики са по-скоро недостатъци, отколкото предимства…Или?

В заключение, искам да изразя убедено съпричастността и вярата ми в Интернет на нещата като част от бъдещето ни. Но в същото време изразявам и хипотезата, че Иновациите на нещата са много по-широко обхватна и вълнуваща тема, докосвайки много по-близо потребителите и техните истински интереси. А този термин все още дори не съществува… (до преди тази дискусионна блог статия).

Очаквам с нетърпение мнението и коментарите Ви. 🙂

Автор: Зорница Йорданова
Project Manager, PMP®, CSM®, PhD

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *